Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Influenza tünetei képes leírás - Influenza.tlap.hu
részletek »

Influenza tünetei - Influenza.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: influenza.tlap.hu » Influenza tünetei
Keresés
Találatok száma - 6 db
Amikor támad az influenza

Amikor támad az influenza

Amikor támad az influenza Hűvös esték búcsúztatják a langymeleg októberi délutánokat. Ki gondol ilyenkor a távolinak tűnő influenzajárványra? Pedig a vírusok támadására már most meg kell kezdeni a felkészülést. Eljött a megelőző oltások ideje, de még nem késő felkészíteni, erősíteni az immunrendszert sem. Bedugult orr, láztól csillogó szemek, s a gyógyulás akár egy hétig is elhúzódhat. Nem mindegy persze, hogy megfázás vagy nátha dönti le lábáról a betegeket.

Az influenza tünetei

Az influenza tünetei

Az influenza tünetei Az influenza vírus elszaporodását a szervezetben rendszerint hidegrázás és láz jelzi. A testhőmérséklet hirtelen nagyon magasra, akár 40 C fokra is felszökhet. Gyakran orrfolyás és torokfájás kíséri az első tüneteket. A végtagokban jelentkező izomfájdalom is jellegzetes tünet. Fáradtság, levertség, fejfájás, szédülés, köhögés és hasmenés is gyakran előfordul az influenza során. Az influenza és a megfázás tünetei hasonlóak, mégis két külön betegségről van szó. Az influenza tünetei gyorsan alakulnak ki, és jobban megviselik a szervezetet. Komolyabb fertőzésnek tartják az influenzát, mint a meghűlést.

Betegséglexikon

Betegséglexikon

Minden évben, késő ősztől tavaszig találkozunk az influenzavírus által okozott, a légutak megbetegedésével járó, széles körben kirobbanó járványokkal. A betegség világszerte előfordul. Magyarországon a 2003 tavaszi influenzajárványban 430 ezer beteget regisztráltak. A korábbi években lezajló nagy járványok közül 1950 és 2000 között tíz járványban egymillióan vagy annál is többen betegedtek meg, három influenzajárványban pedig a kétmilliót is meghaladta a fertőzöttek száma. Az influenza vírusos megbetegedés, melyet láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek.

Vitamin magazin hírek
Gyerekvitaminok - Melyik a legjobb?
Gyerekvitaminok - Melyik a legjobb? Az egészséges életmód kialakítása úgy gondolom szerves részét képezi a gyermeknevelésnek. A szülők óriási felelőssége, hogy a szoptatás után, a gyermek számára milyen életmódot és táplálkozási szokásokat vezetnek be. A szülőknek nincs könnyű dolguk, hiszen a környezetszennyezés, a mezőgazdaságban használt műtrágyák és gyomírtószerek következtében...
Gátak a gyógyulás útjában!
Gátak a gyógyulás útjában! Hippokratész: - A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a...
Gyógyulás rákból!
Gyógyulás rákból! Manapság már minden gyógynövénynél, gyógygombánál, vitaminnál és...
Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Hogyan terjed? Az influenzavírusok cseppfertőzés útján terjednek - a köhögéskor, tüsszögéskor a levegőbe kerülő apró nyálcseppekben utazva jutnak el a következő áldozatig. A belélegzett kórokozók ezt követően a légutak teljes hosszában, vagyis az orrban, a középfülben, a torokban is a tüdőben telepednek meg, ahol rövid időn belül gyors szaporodásnak indulnak. A betegség lappangási ideje 18-72 óra, ezalatt a fertőzött személy már maga is terjeszti a vírust. Sokan összekeverik a két betegséget, s azt gondolják, hogy az influenza csak valamiféle komolyabb meghűlés, amit nem kell kezelni, pláne nem szabadságot kivenni miatta. Nagy tévedés! A könnyebb összehasonlítás végett táblázatban foglaltuk össze az influenza és a közönséges megfázás vagy nátha közötti eltéréseket.

Mi a különbség a megfázás és az influenza között?

Mi a különbség a megfázás és az influenza között?

Tulajdonképpen mind a megfázás, mind az influenza esetében légzőszervi megbetegedésekről van szó, viszont fontos tudni, hogy különböző vírusokról van szó. Az influenza súlyosabb, időben elhúzódó tünetekkel jelentkezik, mint pl. erős fejfájás, izomfájdalom, levertség és 4 vagy több napig tartó magas lázat észlelünk. A megfázásnak ennél sokkal jellemzőbb és enyhébb lefolyású tünetei, mint például az orrfolyás, tüsszentés, orrdugulás, orrváladék, torokfájás és száraz köhögés. Ha a tünetek valamelyikét észleli, forduljon, mihamarabb orvosához :)

Tünetei

Tünetei

Az influenza a fertőző betegségek küzül a leggyakoribb, évente visszatér, van, hogy kontinens méretű járványt okoz. A leghíresebb influenzajárvány, az 1918-19-es spanyolnátha volt, ami 20 millió áldozatot szedett. Egyes becslések szerint a világon a XX. században összesen több mint 50 millió ember halt meg influenzában vagy annak szövődményeiben. Ugyan a köznyelvben az egyszerű meghűlést is szokták influenzaként emlegetni, de a kettő nem ugyanaz. Az influenza influenzavírus okozta megbetegedés, ami cseppfertőzéssel terjed: a légúti váladékcseppek zsúfolt helyeken, tüsszentéssel, köhögéssel, beszéddel is átadhatók - így nagyon könnyen betegít meg nagy tömegeket. A tünetek kialakulása előtt már fertőz. A lappangási ideje általában egy-négy nap. Általában nagyon gyorsan fejlődik ki, sokszor néhány óra alatt. Amíg a megfázás nem veszélyes, viszont az influenza súlyos szövődményekkel járhat, pl. tüdő- vagy mellhártyagyulladás, arcüreggyulladás, középfülgyulladás, hörghurut. Ezeket a már legyengült felsőlégúti rendszer baktériummal való felülfertőződése okozza.

Tuti menü