Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Influenza tünetei képes leírás - Influenza.tlap.hu
részletek »

Influenza tünetei - Influenza.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: influenza.tlap.hu » Influenza tünetei
Keresés
Találatok száma - 6 db
Amikor támad az influenza

Amikor támad az influenza

Amikor támad az influenza Hűvös esték búcsúztatják a langymeleg októberi délutánokat. Ki gondol ilyenkor a távolinak tűnő influenzajárványra? Pedig a vírusok támadására már most meg kell kezdeni a felkészülést. Eljött a megelőző oltások ideje, de még nem késő felkészíteni, erősíteni az immunrendszert sem. Bedugult orr, láztól csillogó szemek, s a gyógyulás akár egy hétig is elhúzódhat. Nem mindegy persze, hogy megfázás vagy nátha dönti le lábáról a betegeket.

Az influenza tünetei

Az influenza tünetei

Az influenza tünetei Az influenza vírus elszaporodását a szervezetben rendszerint hidegrázás és láz jelzi. A testhőmérséklet hirtelen nagyon magasra, akár 40 C fokra is felszökhet. Gyakran orrfolyás és torokfájás kíséri az első tüneteket. A végtagokban jelentkező izomfájdalom is jellegzetes tünet. Fáradtság, levertség, fejfájás, szédülés, köhögés és hasmenés is gyakran előfordul az influenza során. Az influenza és a megfázás tünetei hasonlóak, mégis két külön betegségről van szó. Az influenza tünetei gyorsan alakulnak ki, és jobban megviselik a szervezetet. Komolyabb fertőzésnek tartják az influenzát, mint a meghűlést.

Betegséglexikon

Betegséglexikon

Minden évben, késő ősztől tavaszig találkozunk az influenzavírus által okozott, a légutak megbetegedésével járó, széles körben kirobbanó járványokkal. A betegség világszerte előfordul. Magyarországon a 2003 tavaszi influenzajárványban 430 ezer beteget regisztráltak. A korábbi években lezajló nagy járványok közül 1950 és 2000 között tíz járványban egymillióan vagy annál is többen betegedtek meg, három influenzajárványban pedig a kétmilliót is meghaladta a fertőzöttek száma. Az influenza vírusos megbetegedés, melyet láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek.

Vitamin magazin hírek
Gátak a gyógyulás útjában!
Gátak a gyógyulás útjában! Hippokratész: - A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen. - Addig nem adok gyógyszert a betegnek amíg a táplálkozását rendbe nem teszem! Sokkal fontosabb azt tudni, milyen embert érint a betegség, mint azt, hogy milyen betegség érinti az embert. / Más ezt úgy fogalazta meg, hogy nincs gyógyithatatlan betegség, csak gyógyithatatlan...
Gyógyulás rákból!
Gyógyulás rákból! Manapság már minden gyógynövénynél, gyógygombánál, vitaminnál és...
Az egészség elvesztésének lépései.
Az egészség elvesztésének lépései. Néhány elgondolkodtató mondat, amivel foglalkoznunk kell: 1. Az emberek...
Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Hogyan terjed? Az influenzavírusok cseppfertőzés útján terjednek - a köhögéskor, tüsszögéskor a levegőbe kerülő apró nyálcseppekben utazva jutnak el a következő áldozatig. A belélegzett kórokozók ezt követően a légutak teljes hosszában, vagyis az orrban, a középfülben, a torokban is a tüdőben telepednek meg, ahol rövid időn belül gyors szaporodásnak indulnak. A betegség lappangási ideje 18-72 óra, ezalatt a fertőzött személy már maga is terjeszti a vírust. Sokan összekeverik a két betegséget, s azt gondolják, hogy az influenza csak valamiféle komolyabb meghűlés, amit nem kell kezelni, pláne nem szabadságot kivenni miatta. Nagy tévedés! A könnyebb összehasonlítás végett táblázatban foglaltuk össze az influenza és a közönséges megfázás vagy nátha közötti eltéréseket.

Mi a különbség a megfázás és az influenza között?

Mi a különbség a megfázás és az influenza között?

Tulajdonképpen mind a megfázás, mind az influenza esetében légzőszervi megbetegedésekről van szó, viszont fontos tudni, hogy különböző vírusokról van szó. Az influenza súlyosabb, időben elhúzódó tünetekkel jelentkezik, mint pl. erős fejfájás, izomfájdalom, levertség és 4 vagy több napig tartó magas lázat észlelünk. A megfázásnak ennél sokkal jellemzőbb és enyhébb lefolyású tünetei, mint például az orrfolyás, tüsszentés, orrdugulás, orrváladék, torokfájás és száraz köhögés. Ha a tünetek valamelyikét észleli, forduljon, mihamarabb orvosához :)

Hirdetés
Tünetei

Tünetei

Az influenza a fertőző betegségek küzül a leggyakoribb, évente visszatér, van, hogy kontinens méretű járványt okoz. A leghíresebb influenzajárvány, az 1918-19-es spanyolnátha volt, ami 20 millió áldozatot szedett. Egyes becslések szerint a világon a XX. században összesen több mint 50 millió ember halt meg influenzában vagy annak szövődményeiben. Ugyan a köznyelvben az egyszerű meghűlést is szokták influenzaként emlegetni, de a kettő nem ugyanaz. Az influenza influenzavírus okozta megbetegedés, ami cseppfertőzéssel terjed: a légúti váladékcseppek zsúfolt helyeken, tüsszentéssel, köhögéssel, beszéddel is átadhatók - így nagyon könnyen betegít meg nagy tömegeket. A tünetek kialakulása előtt már fertőz. A lappangási ideje általában egy-négy nap. Általában nagyon gyorsan fejlődik ki, sokszor néhány óra alatt. Amíg a megfázás nem veszélyes, viszont az influenza súlyos szövődményekkel járhat, pl. tüdő- vagy mellhártyagyulladás, arcüreggyulladás, középfülgyulladás, hörghurut. Ezeket a már legyengült felsőlégúti rendszer baktériummal való felülfertőződése okozza.

Tuti menü