Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Influenza a régi ellenség! képes leírás - Influenza.tlap.hu
részletek »

Influenza a régi ellenség! - Influenza.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: influenza.tlap.hu » Influenza a régi ellenség!
Keresés
Találatok száma - 3 db
A régi ellenség

A régi ellenség

Az influenzaszerű betegséget először Krisztus előtt 412-ben írták le. Az elnevezés a latin "befolyásolni" szóból ered. A tudósok évszázadok óta háborút viselnek az influenza ellen, de minthogy ez a ravasz vírus szezonról szezonra változik, mindig sikerült egy lépéssel előbbre járnia. Az emberi közösségeket világszerte mind egészségügyi, mind gazdasági szempontból nagymértékben befolyásoló kór természetét évről évre sikerül egy kicsit jobban megérteni a tudósoknak. Bár a kellemetlen tünetekkel, lázzal és súlyos szövődményekkel járó influenzajárványok egészen az ókortól kezdve végigkísérték az emberiséget, a kórokozó változékonysága miatt nehéz kinyomozni pontos eredetét. Elbeszélésekből tudjuk, hogy Athén lakosságát Kr. e. 430-ban, Nagy Károly seregét Kr. u. 876-ban verte le lábáról a kór, de majd minden században és kontinensen felütötte a fejét, formálta a történelem alakulását. Az első feljegyzett nagy járvány 1580-ban volt, amely végigsöpört Afrikán és Európán, de ezreket ölt meg 1647-ben is, amikor a Karib-tengertől indult pusztító útjára Új-Anglia felé.

A vakcinálás története

A vakcinálás története

1950-es és 1960-as éveK Engedélyezik Dr. Jonas Salk inaktivált paralízis elleni védőoltását, ezzel világszerte csökken a paralízises megbetegedések száma. 1959 Az Egészségügyi Világszervezet jelzi szándékát a himlő betegség globális kiirtására és világszerte védőoltáskampányt javasol. 1961 Engedélyezik a monovalens paralízis oltóanyagot, mely hosszabban tartó védelmet biztosít, mint az eredeti anyag. 1963 Bevezetik a Dr. Albert Sabin által feltalált trivalens (három baktériumtörzset tartalmazó vírusból készült) paralízis elleni oltóanyagot. Engedélyezik az első kanyaró elleni oltóanyagot.

Az influenza történelme

Az influenza történelme

Az influenza gyógyítása, az influenza megelőzése, miért szezonális az influenza, az influenza és a D-vitamin. A vírus oly gyorsan leterítette áldozatait, hogy gyakran a fertőzést követő pár órában már lábra sem tudtak állni, s másnapra halottak voltak. Gyakori volt a fül-, orr-, gyomor- és bélvérzés. A leggyakoribb halálok a másodlagos bakteriális tüdőgyulladás volt, de nem volt ritka halálnem a tüdővérzés sem. A szokatlanul gyors halálra az ún. citokinvihar a magyarázat: a citokinek az immunrendszer által a parazitatámadásra válaszként kibocsátott gyulladáskeltő anyagok. Ha a vírus teljesen ismeretlen, a gyulladásos válasz lavinaként elszabadul, s az immunrendszer a támadóval együtt maga alá gyűri a gazdaszervezetet is.

Tuti menü